Ohjeet ja UKK
Usein kysytyt kysymykset
Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia, joten se sopii sisällöiltään kaikille kiinnostuneille kansalaisille! Korkeakouluopiskelijat voivat sijoittaa 2 opintopisteen kokonaisuuden vapaasti valittaviin opintoihin. Huom! Kurssi on tauolla kevään 2022 ajan eikä siitä voi tällä hetkellä saada opintopisteitä.
Kurssi soveltuu erinomaisesti myös lukioiden käyttöön esimerkiksi soveltavana äidinkielen kurssina! Materiaaleihin voi tutustua ilman sisäänkirjautumista, joten lukiot voivat hyödyntää materiaaleja vapaasti niin kuin parhaaksi katsovat – esimerkiksi kokoamalla materiaaleista lukiokurssiksi soveltuvan kokonaisuuden! Verkkokurssi sisältää erillisen lukioiden äidinkielenopetukseen räätälöidyn tehtäväpaketin, joka soveltuu loistavasti esimerkiksi äidinkielen ylioppilaskokeeseen valmistautuvalle abiturientille. Kurssimateriaaleja on mahdollista hyödyntää myös esimerkiksi yliopistojen viestinnän tai median kursseilla sekä lukioiden reaaliaineiden, kuten yhteiskuntaopin tai terveystiedon, opetuksessa.
Ei ole! Kurssin teemat ovat jokaiselle arjesta tuttuja ja siten helposti lähestyttäviä. Videoluennoilla nousevat käsitteet on pyritty avaamaan kurssimateriaaleissa mahdollisimman yleiskielellisesti.
Kurssi arvostellaan asteikolla hyväksytty / hylätty.
Saadakseen kurssin suoritettua on jokaisen osion lopussa oleva harjoitustehtävä läpäistävä hyväksytysti. Läpipääsyraja harjoitustehtävissä on 65% harjoitustehtävien yhteispistemäärästä. Jokaista harjoitustehtävää saa yrittää kolme kertaa. Mikäli opiskelija ei saa jotakin harjoitustehtävää läpi, voi hän korvata sen vapaasti valittavalla lukiolaistehtävällä. Tarkemmat ohjeet tehtävien korvaamisesta täällä.
Kurssi on tauolla kevään 2022 ajan, eikä siitä voi tällä hetkellä saada opintopisteitä. Kurssi palaa uudistettuna versiona syksyllä 2022.
Kurssin harjoitustehtäviin vastaaminen vaatii kirjautumista, joten luo itsellesi ensin käyttäjätunnus. Voit sen jälkeen suorittaa verkkokurssia oman aikataulusi mukaan. Kurssissa on seitsemän osiota, johon jokaiseen liittyy harjoitustehtävä. Sinun tulee läpäistä kaikki harjoitustehtävät hyväksytysti läpi saadaksesi kurssista todistuksen. Kurssitodistus ilmestyy käyttäjätilisi Minun todistukseni -sivulle, kun olet suorittanut kaikki harjoitustehtävät hyväksytysti läpi.
Aalto-yliopiston opiskelija: ilmoittaudu kurssille Sisussa ja noudata MyCoursesissa olevia ohjeita. (Klikkaa ”kirjaudu vierailijana”, niin pääset kurssisivulle.)
Muiden korkeakoulujen opiskelijat:
Mikäli haluat kurssista virallisen suoritusotteen, toimi MyCoursesissa olevien ohjeiden mukaan.
Annamme sinulle täyden vapauden toteuttaa ja käyttää kurssimateriaaleja parhaiten katsomallasi tavalla! Kurssimateriaaleihin pääseminen ei vaadi kirjautumista (ainoastaan opintopisteitä varten suoritettaviin harjoitustehtäviin pääseminen vaatii). Voit muodostaa verkkokurssista vaikka oman kurssikokonaisuuden hyödyntäen lukioille räätälöityä tehtäväpakettia sekä kurssin avoimia materiaaleja.
Mikäli haluat hyödyntää kurssimateriaaleja esimerkiksi soveltavana äidinkielen kurssina, on toimivaksi tavaksi havaittu, että opettaja perustaa kurssin oppilaitoksen hallinto-ohjelmaan (lukioissa usein Wilma) ja organisoi kokonaisuutta järjestelmästä kuten muitakin kurssikokonaisuuksia. Ennen varsinaista aloitusta on hyvä suunnitella, montako kurssitehtävää tulisi tehdä, mihin työt palautetaan sekä milloin on kurssitöiden viimeinen palautuspäivä. Kurssipaketti on suunniteltu opiskeltavaksi itsenäisesti, joten varsinaisia oppitunteja ei aineiston ymmärtämiseksi tarvitse pitää.
Opintopisteitä varten suoritettavat harjoitustehtävät mittaavat pääosin luennolla esitettyjen asioiden hallintaa. Harjoitustehtävät ovat monivalintakysymyksiä, ja jokaista harjoitustehtävää saa yrittää maksimissaan kolme kertaa. Joidenkin harjoitustehtävien osalta opiskelijan tulee tutustua ylimääräiseen materiaaliin ennen vastaamista.
Kurssi sisältää lisäksi erillisen lukiolle räätälöidyn tehtäväpaketin, joka on suunniteltu käytettäväksi erityisesti lukion äidinkielen opetuksessa. Tehtäviä on mahdollista soveltaa myös esimerkiksi reaaliaineiden, kuten yhteiskuntaopin tai terveystiedon, opetuksessa.. Tehtävien aineistoina on käytetty perinteisten tekstien lisäksi uudessa ylioppilaskokeessa esiintyviä medioita, kuten videoita ja podcasteja. Tehtäväpaketteihin on abiturientteja varten sijoiteltu vanhoja äidinkielen ylioppilaskokeiden tehtäviä, jotka aiheiltaan sopivat kurssin teemoihin.
Laita sähköpostia osoitteeseen informaatioverkostot@aalto.fi
Aalto-yliopiston informaatioverkostojen koulutusohjelmassa, tuttavallisemmin infolla, opiskellaan muun muassa juuri tämän kurssin asioita ja paljon muuta! Info kouluttaa monipuolisia osaajia tulevaisuuden työelämään yhdistämällä teknologian, ihmisen ja yhteiskunnan toisin kuin perinteiset DI-alat. Infolla opiskeluun kuuluu laaja-alainen paketti tuotantotaloutta, matematiikkaa, ohjelmointia, muotoilua, ryhmätöitä, ihmistieteitä, filosofiaa, viestintää ja startegiaa. Ideana on, että samat ihmiset pystyvät luomaan paitsi tekniikkaa, myös sisältöä, tuottamaan esimerkiksi uusien www-palveluiden konsepteja sekä toimimaan sillanrakentajina eri alojen toimijoiden välillä.
Kuulostaako mielenkiintoiselta? Lue lisää!
Mitä kurssilla opiskellaan?

Miksi someilmiöitä tulisi opettaa?
Verkkokurssin materiaalit ovat kaikille avoimia. Näin ollen muun muassa Suomen lukiot voivat hyödyntää materiaaleja tahtomallaan tavalla.
Aalto-yliopiston informaatioverkostojen webinaari kiteyttää Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssin sisällön ja tarjoaa lukio-opettajille vinkkejä kurssin käyttöönottoon. Kokonaiskuvaa someilmiöistä sekä teknologian roolista niiden takana avaa Aalto-yliopiston professori Risto Sarvas. Verkkokurssin sisältöjä ja niiden monipuolista hyödyntämistä opetuksessa esittelevät kurssin pääsuunnittelija Jani Kaitosalmi sekä Otaniemen lukion äidinkielenopettaja Ulla Helenius-Aro.

“ Sosiaalinen media ja sen luomat ilmiöt koskevat meitä kaikkia. Nettihäiriköinti, omassa some-kuplassa eläminen ja riippuvuus, sekä totuuden rapistuminen ovat esimerkkejä arkisista haasteista joilla on valtava yhteiskunnallinen merkitys. On lähes kansalaisvelvollisuus ymmärtää näitä ilmiöitä ja miten itse niihin suhtautuu.”
Risto Sarvas
Työelämäprofessori
Aalto-yliopisto
Verkkokurssin materiaalit on työstänyt Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen koulutusohjelma

Tarvitsetko apua?
Ota rohkeasti yhteyttä!
Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli tarvitset apua tai haluat antaa palautetta kurssimateriaaleista. Helpoiten saat viestisi läpi alla olevan linkin kautta!