Ohjeet ja UKK

Usein kysytyt kysymykset

Kurssi on suunniteltu kaikille Suomen lukioille käytettäväksi soveltavana äidinkielen kurssina, mutta kurssin voi halutessaan käydä kuka vain! Kurssin tehtävät soveltuvat loistavasti äidinkielen ylioppilaskokeeseen valmistautuvalle abiturientille. Kurssimateriaaleja on mahdollista hyödyntää myös esimerkiksi yliopistojen viestinnän tai median kursseilla sekä lukioiden reaaliaineiden, kuten yhteiskuntaopin tai terveydentiedon, opetuksessa.

Ei ole! Kurssin teemat ovat jokaiselle arjesta tuttuja ja siten helposti lähestyttäviä. Videoluennoilla nousevat käsitteet on pyritty avaamaan kurssimateriaaleissa mahdollisimman yleiskielellisesti.

Annamme sinulle täyden vapauden toteuttaa ja käyttää kurssikokonaisuutta parhaiten katsomallasi tavalla! Toimivaksi tavaksi on havaittu, että opettaja perustaa kurssin oppilaitoksen hallinto-ohjelmaan (lukioissa usein Wilma ja yliopistoissa WebOodi) ja organisoi verkkokurssia järjestelmästä kuten muitakin kurssikokonaisuuksia. Ennen varsinaista aloitusta on hyvä suunnitella, montako kurssitehtävää tulisi tehdä, mihin työt palautetaan sekä milloin on kurssitöiden viimeinen palautuspäivä. Kurssipaketti on suunniteltu opiskeltavaksi itsenäisesti, joten varsinaisia oppitunteja ei aineiston ymmärtämiseksi tarvitse pitää. 

Kurssia ei ole pakko ottaa kokonaisuudessaan käyttöön, vaan voit hyödyntää vapaasti materiaaleja juuri niin kuin haluat! Esimerkiksi reaaliaineiden, kuten yhteiskuntaopin tai terveystiedon, opetuksessa voi olla hyödyllistä poimia vain osia kurssin eri teemoista.

Kurssin tehtävät on suunniteltu käytettäväksi lukion äidinkielen opetuksessa, mutta tehtäviä on mahdollista soveltaa myös esimerkiksi yliopistojen viestinnän ja median opetuksessa. Tehtävien aineistoina käytetään perinteisten tekstien lisäksi uudessa ylioppilaskokeessa esiintyviä medioita, kuten videoita ja podcasteja. Tehtäväpaketteihin on abiturientteja varten sijoiteltu vanhoja äidinkielen ylioppilaskokeiden tehtäviä, jotka aiheiltaan sopivat kurssin teemoihin. 

Jos kurssi on lukiossanne käytössä, ilmoittaudu kurssille ja toimi ohjeiden mukaan. Mikäli kurssia ei löydy vielä lukionne kurssivalikoimasta, vinkkaa rohkeasti kurssikokonaisuudesta äidinkielenopettajallesi. 

Aalto-yliopiston informaatioverkostojen koulutusohjelmassa, tuttavallisemmin infolla, opiskellaan muun muassa juuri tämän kurssin asioita ja paljon muuta! Info kouluttaa monipuolisia osaajia tulevaisuuden työelämään yhdistämällä teknologian, ihmisen ja yhteiskunnan toisin kuin perinteiset DI-alat. Infolla opiskeluun kuuluu laaja-alainen paketti tuotantotaloutta, matematiikkaa, ohjelmointia, muotoilua, ryhmätöitä, ihmistieteitä, filosofiaa, viestintää ja startegiaa. Ideana on, että samat ihmiset pystyvät luomaan paitsi tekniikkaa, myös sisältöä, tuottamaan esimerkiksi uusien www-palveluiden konsepteja sekä toimimaan sillanrakentajina eri alojen toimijoiden välillä.

Kuulostaako mielenkiintoiselta? Lue lisää!

Mitä kurssilla opiskellaan?

Somekurssin sisältöjä kuvaava graafi.

Miksi someilmiöitä tulisi opettaa?

Aalto-yliopiston informaatioverkostojen webinaari kiteyttää Sosiaalisen median ilmiöt -verkkokurssin sisällön ja tarjoaa lukio-opettajille vinkkejä kurssin käyttöönottoon. Kokonaiskuvaa someilmiöistä sekä teknologian roolista niiden takana avaa Aalto-yliopiston professori Risto Sarvas. Verkkokurssin sisältöjä ja niiden monipuolista hyödyntämistä opetuksessa esittelevät kurssin pääsuunnittelija Jani Kaitosalmi sekä Otaniemen lukion äidinkielenopettaja Ulla Helenius-Aro.

Katso video

“ Sosiaalinen media ja sen luomat ilmiöt koskevat meitä kaikkia. Nettihäiriköinti, omassa some-kuplassa eläminen ja riippuvuus, sekä totuuden rapistuminen ovat esimerkkejä arkisista haasteista joilla on valtava yhteiskunnallinen merkitys. On lähes kansalaisvelvollisuus ymmärtää näitä ilmiöitä ja miten itse niihin suhtautuu.”

Risto Sarvas

Työelämäprofessori
Aalto-yliopisto

Verkkokurssin materiaalit on työstänyt Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen koulutusohjelma 

Tarvitsetko apua?
Ota rohkeasti yhteyttä!

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli tarvitset apua tai haluat antaa palautetta kurssimateriaaleista. Helpoiten saat viestisi läpi alla olevan linkin kautta!

Aloita ilmainen verkkokurssi nyt!