Tehtäviä –
Johdatus sosiaalisen median ilmiöihin

1. Podcast-tehtävä:
Vihapuhe ja sosiaalisen media

”Nyt on nähty, että somejättien vallalla ja kontrollilla voi olla vaikutuksia ihan Yhdysvaltojen – ei pelkästään sananvapauden – vaan kansalliselle turvallisuudelle.”, tiivistää tietotekniikka-asiantuntija Petteri JärvinenMyanmarin ja Sri Lankan tapahtumien jälkeen keskustelu somessa esiintyvästä vihapuuhesta ja somepalveluiden vastuusta on noussut kansainvälisten uutiskanavien otiskoihin.  Vaikka vihapuhe ei ole ilmiönä uusi, on vihan lietsonta saanut somen myötä uudet globaalit mittasuhteet. Koska julkaisut voivat somessa levitä hetkessä, leimahtavat niiden seuraukset nopeasti myös äärimmäisyyksiin. 
Kuka kantaa vastuun somessa esiintyvälle vihapuheelle? Miten vihapuheeseen tulisi puuttua? Kirjoita aiheesta noin 2-4 sivun essee. Käytä virikkeenä toimittaja Ruben Stillerin juontamaa Yle Areenan podcastia Sosiaalisen median pimeä puoli.

2. Miltä näyttää sinun somesi?

”Ihmiset ovat somessa todella ärsyttäviä ja typeriä. Ihmiset ovat somessa todella ihania ja kannustavia.

Somessa tuotetaan siloiteltua kuvaa omasta itsestä ja elämästä. Somessa avaudutaan vaikeista aiheista.

Somessa huudetaan toisten ohi. Somessa käydään syvällisiä keskusteluja vakavista aiheista.

Nämä kaikki asiat ovat totta samaan aikaan. Niin kuin moni muukin asia elämässä sosiaalinen mediakaan ei ole joko-tai vaan sekä-että.”

Miltä näyttää ja kuulostaa sinun somekuplasi? Lue virikkeeksi tutkija Saara Särmän kolumni Ihmiset ovat somessa todella ihania ja ärsyttäviä ja kirjoita aiheesta vapaamittainen teksti tai äänitä podcast. 

Saara Särmä: Ihmiset ovat somessa todella ihania ja ärsyttäviä

3. Elämä ennen somea

Valitse jokin 1950-luvun jälkeinen vuosikymmen. Vertaile arkea valitsemasi vuosikymmenen ja nykyhetken välillä. Miten some on muokannut ihmisten käyttäytymistä, ajanviettoa sekä katukuvaa? Voit joko rajata pohdinnan suomalaiseen yhteiskuntaan tai valita globaalimman näkökulman. Kirjoita noin 4 sivun mittainen eheä teksti otsikolla ”Elämä ennen somea”.

4. Someohjeita

Tutustu kolmen organisaation; Kelan, Puolustusvoimien sekä Itä-Suomen yliopiston julkisiin someohjeisiin. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja löydät? Miksi organisaatiot laativat itselleen someohjeita?

Kelan someohjeet: Kelaa, miten onnistut somessa

Puolustusvoimien someohjeet varusmiehille

Itä-Suomen-yliopiston someohjeet: Uefilainen suvereenisti somessa

Halutessasi voit etsiä ja tutustua myös muiden organisaatioiden someohjeistuksiin.

5. Some-vallankumous

Katso virikkeeksi viereinen Yle Areenan tuottama video Eero vs. some-vallankumousTutustu valitsemaasi some-vallankumouksen. Erittele vallankumouksen syntymistarina sekä pohdi kriittisesti sen onnistumista. Pohdi lisäksi, miten some-vallankumous eroaa perinteisestä vallankumouksesta.

Some on mainio väline hajoittamaan ja tuhoamaan, mutta siitä ei ole mihinkään, jos pitäisi rakentaa tai luoda jotakin uutta.” – Eero Ojanperä

6. Vaalihäirintä

Viime vuosien aikana nousseiden vaalivilppitapausten vuoksi myös Suomessa varauduttiin kevään 2019 vaalien alla laajamittaista vaalihäirintää vastaan. Miten sosiaalisessa mediassa on mahdollista toteuttaa vaalihäirintää? Miten yksilö voi erottaa vilpin todesta? Lue Ylen Valheenpaljastajan artikkeli ja vastaa kysymykseen muutamalla sivulla. Linkkaa tekstiisi muutama esimerkkitapaus.

Valheenpaljastaja: Näistä merkeistä tunnistat vaalihäirinnän

Menu